Výběrovou kávu z kokořínského NATURPARKU 12 mohou ochutnat lidé v celé republice
V září 2019 došlo ke spuštění sociálního podniku NATURPARK 12 v Kokoříně na Mělnicku, jenž je součástí neziskové organizace REVENIUM. Právě tam vzniká pražená káva prvotřídní kvality, kterou odebírá nejen brněnské MYJÓMI družstvo invalidů, ale i řada dalších klientů. „Pražičky nám ale po všech peripetiích u nizozemského výrobce dorazily těsně před „koronapauzou“ na konci února. Pořádně jsme tak mohli šlápnout do pedálů až na jaře. Nyní v provozu pracuje sedm zaměstnanců, přičemž čtyři z nich jsou osobami se zdravotním znevýhodněním,“ vyjádřila se předsedkyně představenstva spolku REVENIUM Hana Potměšilová.Název pražírny vychází z logiky věci. Dvanáctka je číslo popisné domu, ve kterém se nachází pražírna, a krásná příroda chráněné krajinné oblasti (CHKO Kokořínsko – Máchův kraj) tvoří zbytek. Tamní příroda se promítá i do obalů kávy, na nichž jsou vyobrazeny krásy fauny a flory Kokořínska.

Zelená káva z nizozemské burzy
A proč je pražírna kávy na Kokořínsku? Ani to není náhoda. „V rámci dalších aktivit spolku REVENIUM jsme se dostali ke spolupráci s majitelem úspěšné kavárny Kafe Mělník Sabrim Elogelim, který je znalcem výběrové kávy. A nyní je i naším hlavním pražičem. Propojili jsme náš i jeho zájem a vznikl sociální podnik NATURPARK 12,“ vysvětlila Hana Potměšilová.

Zelená káva se do pražírny dostává z kávové burzy v Nizozemsku – pražič Sabri Elogeli vybírá ta nejlepší zrna z malých farem, která ochutná, a výběr toho nejlepšího pokračuje. Skladba nabízených káv se průběžně mění. Pro přípravu espressa jsou preferovány zejména lokality střední a jižní Ameriky, zrna určená pro filtrovanou kávu pocházejí nejčastěji z afrických zemí, jako je Etiopie nebo Keňa.

Aktuálně si zákazníci mohou vybrat ze šesti druhů kávy, v budoucnu by jich mohlo být až deset. A to včetně mikrolotů, což jsou ta nejkvalitnější kávová zrna, která dorazí od konkrétního farmáře už ručně vytříděná a přebraná. Takže i pochoutka pro fajnšmekry, již dovedou kvalitní kávu vychutnat a ocenit. „Mezi odběratele, pro které pražíme už stovky kilogramů měsíčně, patří jak skuteční znalci a milovníci kávy, tak i kavárny, restaurace, ale i firmy, které chtějí svým zaměstnancům dopřát čerstvou a kvalitní kávu,“ uvedla Hana Potměšilová. Doplnila, že důležité je kávová zrna zpracovat do šesti měsíců od pražení – v ideálním případě u zrn na filtrovanou kávu do dvou měsíců, pro espresso do tří.

Chuť ovoce i čokolády
Kávu se značkou NATURPARK 12 je možné ochutnat v řadě kaváren a restaurací nejen ve Středočeském kraji. Obchodní zástupci ji nabízejí i firmám či gastronomickým provozům. Nyní je mezi zákazníky nejoblíbenější brazilská káva z farmy Evando Cachone, která sídlí v oblasti Cerrado Mineiro, Minas Gerais. Milovníci filtrovaného nápoje zase nejčastěji volí etiopskou kávu z farmy Khalid Kemal z regionu Oromia. „Ze stávajících káv NATURPARK 12 u mě osobně vítězí Keňa Imara AB. Doporučení dávám jednak podle způsobů přípravy, ale i podle chuti. Někdo má raději v kávě čokoládovější chutě, jako má například naše Brazílie na espresso, jiný naopak preferuje v chuti ovocné tóny, takže pro něj je lepší Guatemela nebo Myanmar,“ doplnila Hana Potměšilová.

Čerstvou kávu z kokořínské pražírny nabízí i MYJÓMI, může být součástí nabízených balíčků
Kvalitní jihoamerickou, případně africkou kávu i s logem konkrétní společnosti, již praží zaměstnanci sociálního podniku NATURPARK 12 v Kokoříně, aktuálně obchodním partnerům nabízí i MYJÓMI družstvo invalidů. Nabídku mohou využít firmy, které svým zaměstnancům chtějí poskytnout požitek ze skutečně prvotřídní kávy a současně jim udělat radost. Další možností je dodání různých balíčků, například dárkových, anebo nyní už i vánočních, jejichž součástí může být právě výběrová káva. Potěší jak zaměstnance firem, tak jejich obchodní společníky.

Zájemci si mohou vybrat z několika druhů kávy na přípravu espressa, filtrované kávy, případně zvolit kávový mix. Při poptávce o jakostní a lahodnou čerstvou kávu praženou v České republice se stačí obrátit na e-mail odchodního oddělení obchod@myjomi.cz.

„Osobně mi nejvíce chutnají kávy určené na espresso Myanmar Ywangan s chutí mléčné čokolády, jablka, angreštu a zeleného čaje a Brazílie Evando Cachone, která chutná po čokoládě, lískových oříšcích a pralinkách,“
prozradil obchodní zástupce MYJÓMI David Ludín.